Защо и къде да се оглеждаш за оранжево шалче?

by | May 10, 2018 | Други

Когато подготвяхме програмата за “Puppy club – училище и социализация за кутрета“ се натъкнахме на проблем. Колкото и полезни да бяха упражненията, които включихме в 7-седмичния курс и колкото и прецизно да бяхме изчислили как да напредват кутретата, си давахме ясна сметка, че така структурирано, обучението има един голям минус – твърде е ситуационно.

Нека обясним. Ако някога сте посещавали училище за кучета, то би трябвало да сте добре запознати със следната ситуация – кучето се справя блестящо по време на уроците, но продължава да прави каквото си иска по време на ежедневната си разходка. Причините за този феномен са много, но една от тях се откроява особено силно над другите – контекстът. Кучето привиква да е в „работен режим“ на конкретен терен(с прилежащите му особености – миризми, шумов фон, инструктор, други „ученици“ и т.н.), но изключва в секундата, в която го напусне. Решението в тези случаи се нарича „генерализиране“ или казано по-достъпно – упражненията остават константа, но ги изпълняваме в различна среда – днес пред блока, утре на спирката на рейса, после в парка, след това на тротоара на булеварда, по светло, по тъмно, сред хора, в дъжд, в пек и така докато кучето не свикне, че училищните изисквания към него важат навсякъде и при всякакви странични фактори.

В основата на Puppy club-а има много повече социализация, отколкото „класическо“ послушание, но нямахме никакво съмнение, че в домашните, които даваме, трябва да наблегнем и да генерализираме две основни неща – повикването навън и спокойствието в закрити пространства. Краткият ни списък от закрити пространства, в които според нас би следвало да се работи „спокойствие“ с кутретата включваше:

– домът на кучето

– градският транспорт

– работното място на стопанина(стига той да има желание и възможност да бъде придружаван там от кучето си)

– и…любимите места за забавление на същия

Знаехме, че със заведенията ще е по-сложно – не всички допускат клиенти с кучета, а пък в другите, които са dog friendly, много често кучето се превръща в обект на нездрав интерес от страна на посетителите. Така дойде и идеята за Шалчето.

Какво всъщност е „Оранжевото шалче?

Отличителен знак за куче в период на обучение. Зад тази инициатива стоим ние, Citydogs.bg и верните ни съучастници в почти всички начинания – ветеринарни клиники “Добро хрумване!”.

Защо шалче и защо оранжево?

Шалчето е популярен кучешки аксесоар и ни се стори подходящ отличителен знак. Оранжево е, защото асоциираме този цвят с „работен режим“, а и е непопулярен сред стопаните и така няма да стават обърквания.

Какво би искало да ти каже куче с оранжево шалче?

Моля, не ме безпокой. Уча се да бъда спокоен тук, а твоето внимание би имало обратен ефект.

Къде може да срещнеш оранжеви шалчета?

В партньорската ни мрежа от социализационни пространства(виж по-долу). Имай предвид, че списъкът ще се ъпдейтва често, така че хвърляй по едно око тук или във фейсбук страницата ни, ако ти се налага да бъдеш актуално информиран. Към момента, инициативата се случва само в София, но е много вероятно това да се промени в бъдеще.

65 светулки

Art Club Sofia

Barfly

BeerBox Grill&Beer

Betahouse

Boom! Burgers

KANAAL

Skaptobara

Skaptoburger

The Bookies

The Wrong Bar

Vitamin B

DADA Cultural Bar

Къде мога да се сдобия с оранжево шалче?

Ако ти и твоят Шаро сте наши ученици – ще получите безплатно оранжево шалче от нас. В случай, че не сте, можеш да прибегнеш до услугите на спецовете в шалчетата Ador Barador или пък да извадиш събиращата прах в ъгъла шевна машина и да се справиш сам.