Обучение на кучета: защо, кога, как, какво, къде и кой?

by | Dec 9, 2020 | Обучение, Полезно

Обучението на кучета е услуга (и професия), която към момента не се регулира по никакъв начин от държавата и се предоставя напълно свободно от различни хора и организации. Ситуацията е такава не само в България, а и в по-голямата част от света. Как тогава да разберем към кого да се обърнем за помощ и какво да очакваме? Различават ли се въобще по нещо предлагащите тази услуга? И какво е то?

Ако потърсиш информация по темата, често може да се озовеш на объркващ кръстопът между различни предложения, формати, съвети, мнения и аргументи. В тази статия ще се опитаме да разсеем мъглата и да улесним и ориентираме стопаните, решили да потърсят помощ за обучението на домашния си любимец.

Защо?

Това е първият въпрос, който ти препоръчваме да си зададеш. Защо търсиш помощ? Защото се колебаеш дали ще се справиш сам/сама? Защото вече имаш конкретни проблеми, които ви създават неудобства? Защото белгийската овчарка в парка те е впечатлила и искаш и ти така? Защото искаш да направиш възможното новодошлото кутре да се впише добре в семейството? Защото в твоите представи съжителството с куче е изглеждало по друг начин и се чувстваш несигурно? Защото искаш да разшириш арсенала си от впечатляващи трикове? Защото си се справял/а сам/а до скоро, но сега си в задънена улица? Отговорът на този въпрос до голяма степен ще разчисти пътя към правилната дестинация.

За целта е добре да имаш предвид, че „треньор на кучета“ (под каквато условна шапка ще поставим практикуващите професията) е разтегливо понятие, макар че много хора не си дават сметка за това. Основните групи при треньорите на кучета са горе-долу следните:

  • треньор на домашни любимци (pet dog trainer)
  • поведенчески специалист (behaviorist)
  • треньор по спортна дресура (отваряме скобата, че спортовете с кучета са много – от защита и следова работа до танци и фризби) (sport dog trainer)
  • треньор на служебни кучета (working dog trainer)
  • треньор на кучета асистенти (assistance dog trainer)

Всяка от тези групи треньори специализира в определена посока и развива различни умения: треньорът на домашни любимци се концентрира върху изграждането на нужните умения и навици за безпроблемно съжителство и способността да пренесе това в максимално широк спектър от условия; поведенческият специалист инвестира усилия в изучаване на поведението на кучето и начините да го променя и да му влияе; треньорът по спортна дресура се интересува от това как да изкара най-доброто от най-подходящото за целта куче и да работи в най-фини подробности по определени елементи от дресурата, и т.н., и т.н.

Важно е да знаеш, че това са различни професии и както един футболист (примерът е произволен и допускаме изключения) едва ли ще бъде особено успешен в професионален план шахматист, така и един треньор на домашни любимци (или пък поведенчески специалист) най-вероятно ще е неспособен да научи кучето ти на хирургически прецизно движение на „Ред“ или защита, а пък треньор, идващ от спортната или  служебната дресура и посветен основно на нея, може да се оплете сериозно в много от обичайните поведенчески казуси. И не е и нужно да е обратното – тясната специализация обикновено е силно предимство.

Когато си отговориш на въпроса „Защо търся помощ?“, ще получиш яснота към какъв профил треньор на кучета да се насочиш и какво точно да търсиш в биографията на треньора (силно съветваме да я прегледаш внимателно!).

Кога?

Сега! Без значение дали кучето ти е на 2 месеца или вече е на преклонна възраст и дали съжителства с теб от вчера или пък отдавна, сега е най-добрият момент да потърсиш помощ и да стартираш обучение. Дори не е нужно малкото кученце да може да излиза навън, за да започнеш (точно поради тази причина нашият курс за кутрета стартира с две индивидуални домашни сесии, така че сегашният момент да е напълно възможен и безопасен дори и за най-малките).

Как?

Методите, които се ползват при обучение на кучета и при належащи поведенчески модификации, са различни, като най-общо могат да се обобщят така:

  • методи, в които се допуска причиняването на болка и дискомфорт
  • методи, в които НЕ се допуска причиняването на болка и дискомфорт

Тези от вас, които се интересуват кой от двата метода е по-добър/ефективен (поне от научна гледна точка), могат да погледнат най-пространното изследване по въпроса от последните години тук 

До голяма степен изборът към кого да се насочиш с оглед на използваните от нея/него методи зависи от твоята етична нагласа по въпроса: за някои хора насилието под каквато и да било форма е недопустимо, за други е важно кучето да им се „подчинява“, без значение каква ще е цената за това.

Нашата позиция по въпроса е категорична и ще си позволим кратък цитат, за да я обобщим:

„Не занижавай етичните си стандарти, за да достигнеш нивото на способностите си. Повиши нивото на способностите си, за да съвпадне с това на етичните ти стандарти“.

Темата е силно полемична и ще си спестим по-дълбоко навлизане в нея.

Какво?

В повечето случаи обучението се провежда под формата на курс. Горещо препоръчваме да се информираш предварително какво е съдържанието на курса и дали покрива очакванията ти. Индивидуален или групов формат предпочиташ? Искаш да установиш контрол върху кучето или просто да му помогнеш да разбере как да бъде безопасно за себе си и околните в градска среда? Искаш кучето ти да върви на „Ред“ или просто да се движи спокойно на повод? (Да, това са две коренно различни неща.) Искаш кучето да сяда при идване до теб, или пък просто да дойде при повикване? Искаш ли въобще кучето да сяда, ако това няма изразена практическа функция (от практическа гледна точка с какво „седни“ е по-практично от това едно куче да стои спокойно в изправена позиция?). Търсиш формално обучение или просто начин да си облекчиш живота? (Да, това също са различни неща.)

Къде?

Това изцяло зависи от поставените от теб цели. Посещението на специализиран тренировъчен център би бил идеален вариант за работа по спортна дресура, формално послушание и при сериозни поведенчески проблеми, при които е необходимо да се осигури високо ниво на безопасност. Индивидуалната работа с треньор в естествена среда (там, където живеят кучето и стопанинът) пък е препоръчителна, ако искаш да се захванеш с обичайните проблеми в съжителството с куче. Онлайн срещите също са вариант, като съвременните технологии правят ограниченията на този тип обучение все по-незабележими.

И в крайна сметка…кой?

Целта на тази статия не е да назоваваме опции поименно, а да придобиеш нужните знания как да пресееш огромния обем информация, за да стигнеш успешно до своя човек. Много се надяваме този материал да ти е помогнал за това!

Успех!