Обучение на кучета – защо, кога, как, какво, къде и кой?

by | Dec 9, 2020 | Обучение, Полезно

Обучението на кучета е услуга (и професия), която към момента не се регулира по никакъв начин от държавата и се предоставя напълно свободно от различни хора и организации. Ситуацията е такава не само в България, но и в по-голямата част от света. Как тогава да знаем към кого да се обърнем за помощ и какво да очакваме? Различават ли се въобще по нещо (и по какво?) предлагащите тази услуга?

Търсенето на информация по темата често оставя търсещия на мъглив кръстопът от различни предложения, формати, съвети, мнения и  съображения. Тази статия е нашият опит да разчистим мъглата и да улесним и ориентираме стопаните, решили да потърсят помощ при обучението на домашния си любимец.

Защо?

Това е първият въпрос, който ви препоръчваме да си зададете. Защо търсите помощ? Защото не сте сигурни, че ще се справите сами? Защото вече имате конкретни проблеми, които ви създават неудобство? Защото сте се впечатлили от белгийската овчарка в парка и искате и вие така? Защото искате да направите възможното новодошлото кутре да се впише добре в семейството? Защото сте си представяли съжителството с куче по друг начин и се чувствате несигурни? Защото искате да разширите арсенала си от впечатляващи трикове? Защото сте се справяли сами до скоро, но сега сте в задънена улица? Отговорът на този въпрос до голяма степен ще разчисти пътя към правилната дестинация.

За целта е добре да имате предвид, че „треньор на кучета“ (под каквато условна шапка ще поставим практикуващите професията) е разтегливо понятие, макар че много хора  не си дават сметка за това. Основните групи при треньорите на кучета са горе-долу следните :

  • Треньор на домашни любимци (pet dog trainer)
  • Поведенчески специалист (behaviorist)
  • Треньор по спортна (отваряме скобата, че спортовете с кучета са много – от защита и следова работа до танци и фризби) дресура (sport dog trainer)
  • Треньор на служебни кучета (working dog trainer)
  • Треньор на кучета-асистенти (assistance dog trainer)

Всяка от тези групи треньори специализира в определена посока и развива различни умения – треньорът на домашни любимци се концентрира върху изграждането на нужните умения и навици за безпроблемно съжителство и способността да мултиплицира това в максимално широк спектър от условия; поведенческият специалист инвестира усилия в изучаване на поведението и начините да го променя и да му влияе; треньорът по спортна дресура се интересува от това как да изкара най-доброто от най-подходящото за целта куче и да работи в най-фина детайлност по определени елементи от дресурата и т.н. и т.н.

Важно е да знаете, че това са различни професии  и както един футболист (примерът е произволен и допускаме изключения) едва ли ще бъде особено успешен в професионален план шахматист, така и един треньор на домашни любимци (или пък поведенчески специалист)  най-вероятно ще е неспособен да научи кучето ви на хирургически прецизно движение на „Ред“ или защита, а пък треньор идващ от и посветен основно на спортната или служебната дресура може  да се оплете сериозно в много от обичайните поведенчески казуси.  И не е и нужно да е обратното – тясната специализация обикновено е силно предимство.

Когато си отговорите на въпроса „Защо търся помощ?“ ще получите яснота към какъв профил треньор на кучета да се ориентирате и какво точно да търсите в биографиите им (силно съветваме да ги прегледате внимателно!).

Кога?

Сега!  Без значение дали кучето ви е на 2 месеца или вече е на преклонна възраст  и дали съжителства с вас от вчера или пък отдавна – „сега“ е най-добрият момент да потърсите помощ и да стартирате обучение. Дори не е нужно малкото куче да може да излиза навън, за да започнете (точно поради тази причина, нашият курс за кутрета стартира с две индивидуални домашни сесии – това прави „сега“ напълно възможно и безопасно дори и за най-малките).

Как?

Методите, които се ползват при обучение на кучета и при належащи поведенчески модификации са различни, като най-общо могат да с обобщят така:

  • Методи, в които се допуска причиняването на болка и дискомфорт
  • Методи, в които НЕ се допуска причиняването на болка и дискомфорт

Тези от вас ,които се интересуват кой от двата метода е по-добър/ефективен (поне от научна гледна точка), могат да погледнат най-пространното изследване по въпроса от последните години тук 

До голяма степен изборът  към кого да се насочите, с оглед на използваните от нея/него методи, зависи от вашата етична нагласа по въпроса – за някои хора насилието под каквато и да е било форма е недопустимо, за други е важно кучето да им се „подчинява“ без значение каква ще е цената това да се случи).

Нашата позиция по въпроса е категорична и ще си позволим кратък цитат, за да я обобщим:

„Не занижавай етичните си стандарти, за да достигнеш нивото на способностите си. Повиши нивото на способностите си, за да съвпадне с това на етичните ти стандарти“.

Темата е повече от полемична и ще си спестим по-дълбоко навлизане в нея.

Какво?

В повечето случай, обучението се провежда под формата на курс. Силно препоръчваме да се информирате предварително какво е съдържанието на курса и дали това покрива очакванията ви.  Индивидуален или групов формат предпочитате? Искате  да установите  контрол върху  кучето или просто да му помогнете да разбере как да е безопасно за себе си и околните в градска среда?  Искате кучето ви да върви на „Ред“ или просто да се движи спокойно на повод (да, това са две коренно различни неща)? Искате кучето ви да сяда при идване до вас, или пък просто да дойде при извикване? Искате ли въобще кучето да сяда, ако това няма изразена практическа функция (от практическа гледна точка – с какво „седни“ е по-практично от това едно куче да стои спокойно в изправена позиция?). Търсите формално обучение или просто начин да си облекчите живота (да, това също са различни неща)?

Къде?

Това изцяло зависи от поставените от вас цели. Посещението на специализиран тренировъчен център би бил идеален вариант за работа по спортна дресура, формално послушание и при сериозни поведенчески проблеми, при които е необходимо да се осигури високо ниво на безопасност. Индивидуалната работа с треньор в естествена среда (там, където живеят кучето и стопанина) пък е препоръчителна, ако искате да се захванете с обичайните проблеми в съжителството с куче. Онлайн срещите също са вариант, като съвременните технологии правят ограниченията на този тип обучение все по-незабележими.

И в крайна сметка…кой?

Целта на тази статия не е да назоваваме опции поименно, а да придобиете нужните знания как да пресеете огромния обем информация, за да стигнете успешно до вашия човек. Много се надяваме този материал да ви е помогнал за това!

Успех!