7 Youtube канала за обучение на кучета, от които можеш да научиш много

by | Feb 13, 2019 | Обучение

 

  1. Dog Training by Kikopup

Emily Larlham изглежда като човек, който рядко се усмихва. Всъщност всеки, който е имал възможността да я наблюдава като лектор, знае, че не само има прекрасна усмивка, а и борави с доста тънко чувство за хумор, което значително допринася за настроението на околните. Неслучайно Kikopup е един от най-препоръчваните и популярни сред стопаните Youtube проекти – Emily е плашещо прецизна, знаеща и можеща в това, което прави. Каналът Dog Training by Kikopup подслонява почти 400 видеа, които ще ти покажат съвременни, позитивни и работещи методи за обучение и справяне с ежедневни проблеми с кучето вкъщи и навън. Отскоро Emily Larlham активизира сериозно работата си по канала и горещо ти препоръчваме да се присъединиш към тези, вече над 200 000 човека, които я следват и се учат от нея.

 

  1. Domesticated Manners

Преди малко повече от десетина години звездата на създателя на “Domesticated Manners” ,Chirag Patel, изгря рязко и той бързо се превърна в един от най-авторитетните лектори в сферата на обучението и поведението на животни в световен мащаб. Силно повлиян от невероятната Dr. Susan Friedman, Chirag Patel самостоятелно разработи и прокара някои блестящо работещи и лесно приложими техники, като превърналата се вече в класика Bucket game. Обемът информация в Domesticated Manners е значително по-скромен в сравнение с този на останалите в списъка, но за сметка на това каналът е абсолютна съкровищница.

 

  1. Training positive

Домакинът тук се казва Tab Shamsi. Ако се чудиш откъде да започнеш с обучението на кучето, това е твоето място. Ясни, лесни и отлично обяснени упражнения и стъпки, които почти напълно елиминират възможността да объркаш нещо в процеса на работа. Tab беше зарязал Training Positive за почти 3 години, но за всеобща радост се завърна и в момента спазва сносен ритъм на ъпдейт на канала. Мини спойлер от нас – ако изпитваш трудности с изграждането и въвеждането на команда ‚Ред“ („Heel”), в Training Positive ще намериш всички необходими жокери. Длъжни сме да те предупредим – в някои от по-старите си видеа, Tab използва леко странно кадриране и е почти стряскащо да го гледаш на моменти, но пък ще научиш много.

 

  1. Dunbar Academy

Кучетата дължат много на Ian Dunbar. Преди да се появи той, „тоягата“ играеше почти повсеместно, а процесът на обучение беше по-скоро мъчение, отколкото забавление за кучето. Ние също дължим много на този симпатичен, креативен и забавен английски джентълмен  – благодарение на него сме по-добри стопани, по-добри треньори и, донякъде, по-добри хора. Кой ни научи на предимствата на ранното обучение и успя да го въведе като обичайна практика?  Ian Dunbar. Кой „върна“ лакомствата в обучението? Ian Dunbar. Кой е господинът от „вечните“ филми за обучение на кучета от 70-те и 80-те? Ian Dunbar. Кой първи се досети, че KONG-ът може да се пълни? Познахте – Ian Dunbar. Можем да продължим още много в този дух. За съжаление, не можем да окачествим опитите на Dr. Dunbar да се впише в дигиталния свят като много успешни – огромните усилия и ресурси инвестирани в Dogstardaily.com сякаш не дадоха очаквания резултат, макар че и до ден днешен сайтът да продължава да бъде страхотен ресурс за качествена информация.  Dunbar Academy е последният проект на Ian и семейството му – доста мащабно, широкообхватно и амбициозно онлайн начинание, което към момента не предизвиква кой знае какъв интерес (стискаме палци семейство Dunbar – заслужавате повече!). Това, обаче, не ни пречи да ти препоръчаме с две ръце Youtube канала на проекта – името Dunbar е критерий за добри съвети.

 

  1. Dr. Sophia Yin

Dr. Sophia Yin посвети години упорит труд на това домашните ни любимци да се чувстват по-комфортно във ветеринарните клиники (и не само). Книгата ѝ „Low Stress Handling, Restraint and Behavior Modification of Dogs and Cats: Techniques for Developing Patients Who Love Their Visits“ постави началото на Lоw Stress Handling движението, което продължава да се развива повече от успешно и след смъртта на Dr. Yin.  В нейния Youtube канал (който сподвижниците ѝ съвсем уважително поддържат) ще намериш някои от най-впечатляващите видеа на поведенчески модификации заснети някога. Харесваме много работата ѝ по ред причини, но най-вече заради семплите, разбираеми и достъпни техники, които използва.

 

  1. Animal Community Talks

Страхотен ресурс за по-запалените. Забравѝ за 5-минутните видеа – тук всичко е с продължителност над 30 минути. Ако търсиш малко по-дълбоки води, това е съвсем подходящо местенце. Поведение, здраве, грижа, тренировки, езикът на тялото при кучетата, посещения в клиниката – ще намериш напоителни презентации и лекции по всички тези въпроси, а и по доста други.

 

  1. Susan Garrett 

Susan Garret е толкова голяма фигура в света на кучетата, че задачата, да я опишем накратко, ни се струва невъзможна. Достатъчно е да обърнем внимание на факта, че голяма част от най-успешните в комерсиален план (поне към днешна дата) онлайн и офлайн проекти за обучение на кучета са изградили начина си на работа около оформени и лансирани от нея идеи и концепции. В нейния Youtube канал ще намериш почти 200 супер полезни видеа на най-разнообразни теми – аджилити, ранно обучение, игри и т.н.