7 ютюб канала за обучение на кучета, от които можеш да научиш много

by | Feb 13, 2019 | Обучение

  1. Dog Training by Kikopup

Емили Ларлхам изглежда като човек, който рядко се усмихва. Всъщност всеки, който е имал възможността да я наблюдава като лектор, знае, че не само има прекрасна усмивка, а и борави с доста тънко чувство за хумор, което
значително допринася за настроението на околните. Неслучайно Kikopup е един от най-препоръчваните и популярни сред стопаните ютюб проекти; Емили е удивително прецизна, знаеща и можеща в това, което прави. Каналът Dog Training by Kikopup съдържа близо 400 видеа, които ще ти покажат съвременни, позитивни и работещи методи за обучение и справяне с всекидневни проблеми с кучето вкъщи и навън. Отскоро Емили Ларлхам активизира сериозно работата си по канала и горещо ти препоръчваме да се присъединиш към тези вече над 200 000 души, които я следват и се учат от нея.

  1. Domesticated Manners

Преди малко повече от десетина години звездата на създателя на Domesticated Manners Шираг Пател изгря рязко и той бързо се превърна в един от най-авторитетните лектори в сферата на обучението и поведението на животни в световен мащаб. Силно повлиян от невероятната д-р Сузан Фрийдман, Шираг Пател самостоятелно разработи и прокара някои блестящо работещи и лесно приложими техники, като превърналата се вече в класика игра с кофичка (bucket game). Обемът информация в Domesticated Manners е значително по-скромен в сравнение с този на останалите в списъка, но за сметка на това каналът е абсолютна съкровищница.

  1. Training positive

Домакинът тук се казва Таб Шамзи. Ако се чудиш откъде да започнеш с обучението на кучето, това е твоето място. Ясни, лесни и отлично обяснени упражнения и стъпки, които почти напълно елиминират възможността да объркаш нещо в процеса на работа. Таб беше зарязал Training Positive за почти 3 години, но за всеобща радост се завърна и в момента поддържа сносен ритъм на ъпдейт на канала. Мини спойлер от нас: ако изпитваш трудности с изграждането и въвеждането на команда „Ред“ (Heel), в Training Positive ще намериш всички
необходими жокери. Длъжни сме да те предупредим: в някои от по-старите си видеа Таб използва леко странно кадриране и на моменти е почти стряскащо да го гледаш, но пък ще научиш много.

  1. Dunbar Academy

Кучетата дължат много на Иън Дънбар. Преди да се появи той, „тоягата“ играеше почти повсеместно, а процесът на обучение беше по-скоро мъчение, отколкото забавление за кучето. Ние също дължим много на този симпатичен, изобретателен и забавен английски джентълмен: благодарение на него сме по-добри стопани, по-добри треньори и, донякъде, по-добри хора. Кой ни научи на предимствата на ранното обучение и успя да го въведе като обичайна практика? Иън Дънбар. Кой върна лакомствата в обучението? Иън Дънбар. Кой е главният герой от „вечните“ филми за обучение на кучета от 70-те и 80-те? Иън Дънбар. Кой първи се досети, че конгът може да се пълни? Позна: Иън Дънбар. Можем да продължим още много в този дух. За съжаление, не можем да окачествим опитите на д-р Дънбар да се впише в дигиталния свят като особено успешни: огромните усилия и ресурси, инвестирани в Dogstardaily.com сякаш не дадоха очаквания резултат, макар че и до ден днешен сайтът да продължава да бъде страхотен ресурс за качествена информация. Dunbar Academy е последният проект на Иън и семейството му – доста мащабно, широкообхватно и амбициозно онлайн начинание, което към момента не предизвиква кой знае какъв интерес (стискаме палци, семейство Дънбар – заслужавате повече!). Това обаче не ни пречи да ти препоръчаме с две ръце ютюб канала на проекта – името Дънбар е синоним на „добри съвети“.

  1. Dr. Sophia Yin

Д-р София Ин посвети години упорит труд на това домашните ни любимци да се чувстват по-комфортно във ветеринарните клиники (и не само там). Книгата ѝ Low Stress Handling, Restraint and Behavior Modification of Dogs and Cats: Techniques for Developing Patients Who Love Their Visits („Как да стресираме по-малко кучетата и котките, когато боравим с тях, ограничаваме ги и влияем на поведението им: техники за създаване на пациенти, които обичат да идват в кабинета“) постави началото на движението Lоw Stress Handling („грижа с малко стрес“), което продължава да се развива повече от успешно и след смъртта на д-р Ин. В нейния ютюб канал (който сподвижниците ѝ поддържат в нейна памет) ще намериш някои от най-впечатляващите видеа на поведенчески модификации, заснети някога. Харесваме много работата ѝ по ред причини, но най-вече заради семплите, разбираеми и достъпни техники, които използва.

  1. Animal Community Talks

Страхотен ресурс за по-запалените. Забравѝ за 5-минутните видеа – тук всичко е с продължителност над 30 минути. Ако търсиш по-дълбоки води, това е съвсем подходящо местенце. Поведение, здраве, грижа, тренировки, езикът на тялото при кучетата, посещения в клиниката… ще намериш напоителни презентации и лекции по всички тези въпроси, а и по доста други.

  1. Susan Garrett 

Сузан Гарет е толкова значима фигура в света на кучетата, че задачата да я опишем накратко ни се струва невъзможна. Достатъчно е да обърнем внимание на факта, че голяма част от най-успешните в комерсиален план (поне към днешна дата) онлайн и офлайн проекти за обучение на кучета са изградили начина си на работа около идеи и концепции, оформени и лансирани от нея. В нейния ютюб канал ще намериш почти 200 супер полезни видеа на най-разнообразни теми – аджилити, ранно обучение, игри и т.н.